Thuis koffie zetten, welke machine haal je in huis?

De koffie smaakt vaak beter in een restaurant of een koffiebar in vergelijking met de koffie die je thuis zet. Er zijn verschillende koffiemachines voor thuis gebruik in omloop wat het lastig maakt een goede keuze te maken. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de machines en welke je het beste kunt kopen.

Welke koffiemachines zijn er?

Bij je zoektocht naar de juiste koffiemachine kom je verschillende machines tegen. De populairste koffiemachine van dit moment is een volautomatische espressoapparaat. Bij een volautomaat gebeuren alle handelingen automatisch; zo zet je met een druk op de knop een cappuccino.

Er zijn verschillende soorten koffiezetapparaten waar je uit kunt kiezen:

  • Filter-koffiezetapparaat
  • Nespresso koffiecupmachines
  • Volautomatische koffiemachines
  • Pistonmachines

Volautomatische koffiemachines

Het voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat alles automatisch gebeurd. Zo zet je koffie met een druk op de knop en heb je nauwelijks omkijken naar het onderhoud. Het voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat je van versgemalen koffie geniet zonder dat je hier veel tijd aan kwijt bent. De beste volautomatische koffiemachines zijn Delonghi koffiemachines en Siemens koffiemachines. De Longhi koffiemachines zijn beter te betalen, maar als je op zoek bent naar luxe is Siemens de beste keuze.

Nespresso machines

De meeste mensen zijn bekend met Nespresso apparaten. Het voordeel van Nespresso is dat de machines goedkoop zijn in aanschaf en dat het koffiezetten en het onderhoud nauwelijks tijd kost. Het nadeel is dat de capsules behoorlijk aan de prijs zijn. Zet je veel koffie op een dag dan is een Nespresso machine misschien niet de juiste keuze. Door een losse melkopschuimer aan te schaffen is het ook mogelijk om een cappuccino te zetten.

Filter-koffiezetapparaten

Met een filter-koffiezetapparaat ben je het voordeligst uit. Deze apparaten zijn voordelig in aanschaf en zijn niet kapot te krijgen. Eveneens is het goedkoop koffiezetten. Er zijn vandaag de dag ook luxere varianten te koop met bonenmaler. Een filter-koffiezetapparaat is de juiste keuze wanneer je in een korte tijd veel koffie wilt zetten.

Piston koffiemachines

Een pistonmachine is eigenlijk hetzelfde als een horeca koffiemachine, maar dan bedoeld voor thuisgebruikt. Bij een pistonmachine doe je alle handelingen zelf. Van het malen van de koffiebonen tot het opschuimen van de melk. Hierdoor heb je meer controle over de smaak, maar kunnen de resultaten wel wisselend zijn. Een pistonmachine is met name bedoeld voor de echte koffie fanaten en fijnproevers die bereid zijn meer tijd te steken in het koffiezetten.

Koop een bonenmaler

Tot slot willen we jou als advies meegeven om altijd je bonen zelf te malen. Zo geniet je namelijk van versgemalen koffie wat zoveel beter smaakt dan wanneer je voorgemalen koffie in huis haalt. Zodra bonen gemalen zijn verliezen ze namelijk hun smaak en versheid. 

Thuis koffie zetten, welke machine haal je in huis?
Schuiven naar boven