Port kopen: zo vind je de beste soort

Je wilt port kopen, maar eigenlijk weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Kies je voor witte- of rode port en zag je nu rosé port langskomen? Dan zijn er dure vintage varianten, Colheita-, Tawny- en Ruby portwijnen, maar wat is het verschil? Als je niet bekend bent in de port wereld, dan kan het aanschaffen van een flesje net zo lastig zijn als het uitkiezen van een goede fles wijn. Gelukkig zijn er een aantal punten om op te letten, zodat je port kunt kopen als een connaisseur.

Wanneer ga je port kopen?

Port moet niet vergeleken worden met witte- of rode wijn. Je drinkt het in kleinere glaasjes en in kleinere hoeveelheden. Dat komt doordat het een hoger alcoholgehalte bevat (18% tot 20%) en een veel zwaardere zoetere smaak. Alleen portwijn uit Portugal mag zich zo noemen en het wordt gemaakt van de druiven uit de Dourovallei. Het is zoeter en sterker dan wijn omdat er brandewijn aan is toegevoegd. Door deze samenstelling en vrij exclusieve smaak wordt port traditioneel geserveerd na het eten, bij een kaasplankje of een chocoladetoetje. Het is ook heerlijk als aperitief in combinatie met zoet fruit, zoals meloen. Zoek jij een lekker drankje om te serveren voor- of na de maaltijd? Dan kun je door port te kopen weinig fout doen.

Welke portwijn kies je uit?

Nu moet je een keuze gaan maken uit de soorten portwijn die te koop staan. Aangezien deze allen van dezelfde druiven gemaakt worden, is het onderscheid anders dan bij andere wijnsoorten.

●        Zoek je een goede, standaard rode port met een toegankelijke smaak en een betaalbare prijs? Dan is een Ruby (de drank heeft een dieprode kleur) een goed idee. Ga je Ruby port kopen, dan zal je merken dat deze een zoete fruitachtige en bijna jam-achtige smaak heeft.

●        Je kunt ook een Tawny port kopen. Dit is ook een rode port, maar langer gerijpt dan Ruby port. Tawny port staat wel 3 tot 7 jaar stil in houten vaten. Hierdoor heeft het een diepere karamelachtige smaak, een lichtere kleur en ook een hogere prijs. Tawny is een goede keuze bij speciale gelegenheden.

●        Wil je echt een kwalitatief flesje port kopen, dan kies je voor een vintage port. Dat type port wordt alleen in de beste jaren gemaakt en direct in de fles gegoten. Daar blijft het dan 10 tot 20 jaar rijpen. Vintage port is de duurste optie die je hebt, maar ook de meest exclusieve en vaak de lekkerste.

●        Er zijn ook andere soorten port. Colheita port, bijvoorbeeld, is port die afkomstig is van één oogstjaar. Deze wordt alleen gemaakt als de oogst bijzonder goed is. Rosé port is een recente toevoeging, bedoeld om het drankje populair te maken onder jongeren. En je kunt ook witte port kopen, gemaakt van enkel witte druiven, als je een keer wilt afwijken van de standaard rode port en iets anders wilt proberen.

Port kopen: zo vind je de beste soort
Schuiven naar boven