Ontdek de wereld van witte wijnen uit Kroatië

Kroatië, voorheen bekend als de Republiek Kroatië, is een land op het kruispunt van Centraal- en Zuidoost-Europa. Het wordt in het noordwesten begrensd door Slovenië, Hongarije in het noordoosten door Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuidoosten door Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en in het westen en zuidwesten door Italië. In de afgelopen jaren is Kroatië uitgegroeid tot een uitzonderlijk wijnland. Het is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je aan wijn denkt, maar het heeft een lange geschiedenis met de drank die teruggaat tot voor Christus. Er zijn aanzienlijke verschillen in druivensoorten als gevolg van de verschillende weersomstandigheden in het land. Als gevolg hiervan hebben zowel elke Kroatische witte wijn als de rode zijn eigen specifieke smaak. Als je er eens van wilt proeven, kun je ze online vinden.

Bestel ze online

Kroatische wijnen worden gemaakt door enthousiaste wijnmakers die authenticiteit en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Kroatische wijnen winnen nu vooral aan populariteit in het binnenland, hoewel er plannen zijn om buiten de landsgrenzen uit te breiden. Verschillende wijndruivensoorten zijn over de hele wereld bekend. De Kroatische inheemse druivensoorten lopen in de honderden. Interessant feit: de top drie druivenrassen van Kroatië zijn goed voor meer dan de helft van de totale wijnproductie van het land. Het aantal zonuren en de temperaturen zijn de belangrijkste verschillen tussen de druiven. Bij Drinkrituals kun je deze wijnen proeven.

Vina Carić

Een van de wijnmakerijen die je in Kroatië kunt vinden, is de Vina Carić, een wijnmakerij die wordt gerund en geëxploiteerd door de familie Carić. Als je van zowel rode als witte wijn houdt, dan is dit de plek die je moet bezoeken. Deze wijnmakerij is gelegen op Hvar, een van de belangrijkste eilanden van Kroatië. Als je niet alleen geïnteresseerd bent in hun wijnmakerij, maar ook in hun wijngaarden, dan kun je ze overal op het eiland Hvar vinden. De wijnmaker staat bekend om zijn open-minded manier van werken. Verder gebruiken ze de witte Bogdana druif en de rode Plavac Mali druif om hun wijnen te produceren.

Kabola

De tweede wijnmakerij die je misschien wilt bezoeken, is Kabola, een van de oudste wijnmakerijen van Kroatië. Het familiebedrijf bestaat sinds 1881 en produceert tot op de dag van vandaag wijnen van hoge kwaliteit. De grond waarop de druiven worden verbouwd heeft invloed op de wijn. Klei vormt het grootste deel van deze grond. Hierdoor blijft de regionale identiteit van de wijnen behouden. De passie van de eigenaar komt tot uiting in de wijn, die trouw is aan de streek en het klimaat. In dit wijnhuis worden Istarska Malvazija en Teran als druivensoorten gebruikt. Als je die wijnen wilt proeven, kun je ze online bestellen via een vertrouwde online slijterij of direct naar een van deze wijnhuizen gaan voor een proeverij.

Ontdek de wereld van witte wijnen uit Kroatië
Schuiven naar boven