Wie al eens graag een glaasje wijn drinkt, grijpt al snel naar een lekkere fles uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Spanje, Argentinië en Portugal.
De wijnbouw in minder voor de hand liggende landen moeten zeker niet onderdoen voor bovengenoemde wijnlanden. Eén zo’n land is Armenië, het land heeft een lange en rijke geschiedenis aan wijnbouw maar krijgt vaak niet de erkenning die het verdiend.
Daarom wil ik het in deze blog graag hebben over de bijzonderheden van Armeense wijnen.
Armeense wijnbouw in de oudheid
Volgens historici wordt er al zo’n 6.000 jaar Armeense wijnen gemaakt. In de Bijbel staat dat Noah, na de zondvloed, op de berg Ararat wijnranken plantte.
De filosofen Herodotus en Strabo schreven ook over de Armeense wijnbouw. Toen de Griekse legers onder leiding van Xenophon Armenië door trokken, spraken ze over huizen waar wijn in diepe putten werd bewaard in kleipotten (karases).
Armeense wijnbouw tijdens de Sovjetoverheersing
Tijdens de Sovjetperiode kende de wijnbouw een serieuze boost. Vanaf 1940 tot 1986 steeg de wijnproductie enorm. In de jaren ’80 verwerkte Armenië gemiddeld 210.000 ton druiven.
Daarmee werd voor 1.400.000 tot 1.500.000 hectoliter wijn gemaakt.
In 1980 was Armenië goed voor 3% van de wijnproductie in de Sovjet-Unie. Driekwart van de wijnen werd geëxporteerd naar Rusland.
Archeologische vondst
In 2011 ontdekten archeologen in Armenië ‘s werelds oudste wijnmakerij. In een grottencomplex in Areni vond men een ondiepe kom in klei voor druiven, een vat voor de opslag van de wijn en vergistingspotten.
Het wijnproces: een unieke ervaring
Wat Armeense wijnen zo bijzonder maken, zijn de unieke druivensoorten en de ligging van de wijngaarden. Armenië heeft unieke inheemse druivenrassen die wij in onze Westerse wereld niet kennen. Armenië heeft daarbij ongeveer 400 verschillende druivenrassen. De belangrijkste en meest voorkomende druifsoort is de Areni Noir, genoemd naar het grottencomplex in Areni. De Areni Noir is een blauwe druifsoort die wordt gebruikt voor rode droge en halfdroge wijnen.
De Voskehatdruif wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. Deze druifsoort is ook eeuwenoud en werd voornamelijk gebruikt om versterkte wijn een zoete smaak te geven. De Voskehat wordt gebruikt voor witte droge wijnen.
Armenië is een land met veel bergketens en plateaus. Hierdoor zijn de wijngaarden hooggelegen op steenachtige -en vulkanische bodem. De belangrijkst regio is de Araratvallei. Het bijzondere aan deze wijnen is dat de wijnstokken op hun eigen wortels groeien. Door de vulkanische bodem krijgen de wijnen een unieke smaak.
Als je familie en vrienden wilt verassen, is een bijzondere Armeense wijn vol geschiedenis en traditie een aanrader! Bron: Drinkrituals